Keskitytään pohtimaan terveyttä jaksamisen, kehon tasapainon sekä painonhallinnan kannalta. Mietitään mikä on normaalia.

Onko normaalia, että…

et aamuisin herää virkeänä?

et selviä työpäivästä ilman kahvia?

työpäivän jälkeen olet väsynyt, jonka vuoksi harrastat vähemmän kuin toivoisit?

sinulla on päänsärkyä viikoittain tai kuukausittain?

sinua väsyttää tai heikottaa päivisin?

normaali arki ja työ tuntuvat raskailta?

heräät toistuvasti öisin ilman selkeää syytä (lue: itkevää lasta)?

Vastaus on EI OLE. On mahdollista elää arki täysipainoisesti. Kyse on siitä mitä sinä haluat ja mitä olet valmis tekemään saavuttaaksesi paremman voinnin ja suorituskyvyn työssä ja vapaa-aikana.

Yleisin paremman voinnin este on tietämättömyys

Olet niin tottunut nykyiseen vointiisi, että et osaa kyseenalaistaa asiaa. Ihan hyvä vointi on este löytää parempaa.

Ongelmalliseksi asian tekee se, että eron” ihan hyvän” ja ”paremman” välillä huomaa vasta kokeilemalla. Kokeilu vaatii sinulta ajatustyötä ja todellista toimintaa. On helpompaa ottaa päänsärkyyn Burana kuin lähteä miettimään ruokasi laatua, juomaasi kahvin määrää tai optimaalista liikuntaa ja unta.

Painonhallinta alkaa terveyden parantamisesta

Puhuttaessa painonhallinnasta harvoin tuodaan esiin näkemys siitä, että kehonrasva ei ole aina ongelmien syy vaan seuraus kehon epätasapainotilasta.

Epätasapainotila ei ole terveyttä eikä sairautta. Se on mustan ja valkoisen väliin jäävä harmaa-alue, jolla liikutaan joko kohti terveyttä tai sairautta.

Sairautta kohti liikuttaessa energiataso alkaa laskea, suolisto ja vatsa oireilevat, päätä särkee säännöllisesti, alkaa tulla kaikenlaisia ongelmia kehon ja mielen tasapainon suhteen. Tällöin liikutaan harmaalla alueella, jolla suuri osa ihmisistä on.

Harmaalla alueella ollessa voi tehdä valinnan kumpaan suuntaan haluaa liikkua, kohti terveyttä vai kohti sairautta. Valinta tapahtuu sinun omilla teoillasi päivittäisessä elämässäsi.

Epätasapainotilan taustalla voi olla lukuisia asioita:
* ruoansulatukseen, allergioihin tai yliherkkyyksiin liittyvät ongelmat
* epäedulliset elämäntavat
* liiallinen fyysinen ja / tai henkinen kuormitus
* liian vähäinen fyysinen aktiivisuus

Harvoin asiat ovat yksinkertaisia, yleensä kyse on monen asian summasta. Pitkällä aikavälillä kehon epätasapainotila  muuttaa hormonitoimintaa, solujen toimintaa ja koko kehon toimintaa. Tilanne ei ole muodostunut hetkessä eikä se aukea hetkessä.

Kyse ei ole pelkästään kehon painosta tai rasvaprosentista, vaan siitä, mitä kehon ulkoinen olemus ja viestit kertovat kehon sisäisestä tilasta, esimerkiksi alttiudesta sairastua kroonisiin sairauksiin joskus kaukaisessa tulevaisuudessa.

Tarkoitan kehon antamia pieniä varoitusmerkkejä. Tällaisia ovat esimerkiksi heikentynyt unenlaatu, aivosumuolotilat, heikotukset, usein toistuva väsymys tai päänsärky.

Mitä, jos reagoisit näihin merkkeihin? Voisitko silloin rakentaa itsellesi terveempää tulevaisuutta? Tekisit sellaisia valintoja elämäntavoissasi, ettei näitä oireita tulisi.

Moni on siinä onnistunut. Kyse ei ole mahdottomasta tehtävästä. Haastavaa asiasta tekee se, ettei palkinto tai rangaistus tule välittömästi. Ne jotka tekevät tämän matkan saavat siitä palkinnon, joka on suurempi, mutta erilainen kuin moni osaa odottaa.

Oleellista on sinun kokemuksesi voinnistasi

Jos koet voivasi hyvin, hyvä niin. Sen sijaan, jos on asioita joihin toivot muutosta ja olet valmis näkemään vaivaa muutoksen eteen on mielestäni tärkeää tiedostaa, että asiat voivat muuttua ja voit voida paremmin. On mahdollista etsiä ja löytää optimaalisempi kehontoiminta ja parempi suorituskyky. Hullu paljon töitä tekee –viisas tekee enemmän!

Usein kehontoiminnan selvittely on salapoliisityötä

Syiden löydyttyä ratkaisut voivat olla helppoja. Keho tarvitsee yksinkertaisia asioita. Riittävästi unta ja liikuntaa sekä juuri sinulle sopivaa ravintoa.

Mikä on se juuri sinulle sopiva ruokavalio? Se selviää etsimällä. Apua kannattaa tarvittaessa hakea, yhtenä karttana toimii BioSignature -valmennus. Itselläni se oli avain parempaan kehontoimintaan.

Minun tarinani

Minulle liikunta on aina ollut elämäntapa. Ruokapuolen suhteen tilanne on ollut toinen. Painonhallinta oli vuosia hikisen puurtamisen takana! Olen kulkenut pitkän matkan ruoanlaittoa vihaavasta Makuunin karkkilaareihin sukeltelevasta herkuttelijasta luomuruokaa rakastavaksi kotikokiksi.

Matkaan on kulunut seitsemän vuotta aikaa, eikä se ole ollut pelkkää iloa ja voittoja. Matkan varrelle mahtuu lukuisia toivottomuuden ja itkun hetkiä.

Treenitulokset eivät ole kovasta työstä huolimatta olleet aina toivottuja eikä keho ole toiminut kuten matemaattisesti olisi kuulunut. Etenkin alkuvaiheessa, jolloin puuttui sekä tietoa että kokemusta olin monta kertaa valmis luovuttamaan. En uskonut, että tästä tulee minun kohdallani milloinkaan totta.

Pahasisuisena keräsin joka kerta itseni uudelleen, muutin hieman taktiikkaa ja jatkoin matkaa eteenpäin. Päätin, että jonain päivänä tiedän miten kehoni toimii ja voin kokonaisvaltaisesti hyvin. Haaveenani oli, että voin myös välittää tietoani muille ihmisille.

Tiesin jo vuonna 2005, että jostain syystä:
* aineenvaihduntani toimii hitaasti
* nukun huonosti
* palelen paljon
* minulla on ruokahimoja, heikotuksia ja aivosumuoireita
* lihakseni ovat kovin tukossa
* minulla on vatsaoireita
* kärsin kroonisesta nuhasta

En osannut ajatella mistä asiaa pitäisi lähteä purkamaan -pidin näitä oireita normaaleina asioina. Aina oli ollut näin. Tuumasin, että näillä korteilla pelataan – lisää töitä, jotta tavoitteet saavutetaan.

Jos minulta olisi kysytty olenko terve, olisin vastannut ”kyllä olen”. Söin jo tähän aikaan melko terveellisesti, treenasin, ulkoilin ja venyttelin säännöllisesti eikä minulla ollut kunnon flunssaa tai muitakaan kipuja tai oireita juuri koskaan.

Toisaalta yllä oleva lista on sen verran pitkä, että se vaikutti arkeeni -näin jälkikäteen ajatellen paljon enemmän kuin silloin käsitin. Nuo oireet ja yleinen suhtautumiseni elämään tekivät minusta osittain erilaisen ihmisen kuin halusin olla tai tällä hetkellä olen.

Väsymys vaikutti sosiaalisuuteeni, priorisoin asiat rankalla kädellä. Hoidin vain tärkeimmät -työn, treenit, ruokailun, kotityöt. Kaverit jäivät aivan liian vähälle huomiolle.

Salilla kävin vain treenaamassa. En jaksanut jäädä juttelemaan kavereiden kanssa ennen treeniä tai treenin jälkeen. Halusin äkkiä kotiin, jotta ehdin tehdä seuraavan päivän eväät töihin, ulkoiluttaa koiran ja hetken levähtää sohvalla tv:n edessä hömppää tuijottaen.

Ei minulle olisi tullut mieleenkään alkaa illalla opiskella ravitsemusta, anatomiaa ja fysiologiaa ihan vain oppimisen halusta. En yksinkertaisesti jaksanut. Kunnianhimoisena ja tunnollisena hoidin hyvin tärkeimmät asiat –suoritin elämääni!

Nyt tiedän, että isona tekijänä fyysisten oireideni taustalla oli laiskasti toimiva haimani, joka vaikutti kaikkeen muuhun ruoansulatukseen ja sitä kautta ravinteiden imeytymiseen ja henkiseen jaksamiseen. Henkisen väsymykseni syitä oli lukuisia muitakin alkaen kroonisesta huonosta omastatunnosta milloin mistäkin asiasta ja päättyen ylisuorittamisesta johtuvaan uupumukseen.

Nämä asiat tuskin olisivat selvinneet ilman omaa päättäväisyyttäni etsiä ratkaisua. Lisäksi tämä on vaatinut melkoista määrää oman korvienvälini rassaamista – rehellisyyttä itselle.

Apunani tällä matkalla toimivat lukuisat ihmiset. Eikä matkani tähän lopu –olen sen luontoinen ihminen, että matkailen ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja suorituskykyyn liittyvien asioiden parissa elämäni loppuun asti.

Sanna Eloranta

Olen Peppi Pitkätossu-syndroomasta kärsivä satunnainen CrossFit – turisti salillanne.

Toimin BioSignature – valmentajana, ravintovalmentajana, personal trainerina sekä fysioterapeuttina.

sanna@optimalperformance.fi