Etsiessäsi lisää energiaa arkeen, parempaa suorituskykyä treeniin tai unelmiesi kesäkuntoa 2012, muista vatsan ja suoliston huoltaminen. Jos ruoansulatuselimistösi ei ole kunnossa, syömäsi ravinto ja käyttämäsi lisäravinteet eivät imeydy kunnolla, jolloin kehon palautuminen hidastuu. Pahimmillaan tämä aiheuttaa ravinnevajeita, jotka vaikuttavat kokonaisvaltaisesti vointiisi ja jaksamiseesi – treenikehityksen hidastumisesta ja vammojen paranemisen hidastumisesta puhumattakaan.
Vatsan pahoinvointi voi olla syynä muihin vaivoihin kuten ihottumaan, turvotuksiin, krooniseen nuhaan, nivelkipuihin tai päänsärkyihin. Elimistömme immuunipuolustus ja hormonitoiminta ovat riippuvaisia suoliston ja vatsan toiminnasta. Ruoansulatuselimistön ollessa kunnossa, tapahtuu kehossa lukuisia muitakin hyviä asioita.
Ongelmat voivat alkaa vatsalaukun seinämän parietaalisolujen tuottaman vatsahapon vähyydestä, johon suomalaisilla on geneettinen alttius. Jos vatsahappoa ei ole riittävästi, haima ei saa käskyä tuottaa entsyymejä riittävästi eikä sappi tuota tarpeellista määrää sappea ohutsuoleen. Tästä voi seurata proteiinien pilkkoutumisen puute, jolloin ne pilaantuvat ohutsuolessa. Muita mahdollisia ongelmia ovat hiilihydraattien fermentoituminen eli käyminen entsyymien puutteen vuoksi ja rasvan ruoansulatuksen hidastuminen haiman ja sapen riittämättömän toiminnan vuoksi.
Alhaisen vatsahappotason oireita ovat vatsan turpoaminen, ilmavaivat, vatsakivut, pahanhajuinen hengitys, väsymys, iho-ongelmat ja sulamaton ruoka. Närästyskään ei välttämättä johdu liikahappoisuudesta. Yksi närästyksen syistä voi olla liian vähäinen vatsahapon määrä, jolloin ruoka ei siirry vatsalaukusta suolistoon riittävän nopeasti. Tästä seuraa ruoan käyminen vatsassa – ruokatorven läppää vasten nousee kaasua ja hapanta ruokamassaa. Jos kärsit närästyksestä, kysy lääkäriltäsi voitko kokeilla ruoansulatusentsyymejä ja sinkki-karnosiiniyhdistelmää ongelmaasi happosalpaajien sijaan.
Vatsahappotasoa voidaan testata eri menetelmillä. Jos vatsasi voi melko hyvin, vatsahappotestin voi tehdä edullisesti suolahappoa sisältävillä kapseleilla. Jos sinulla on tai on ollut refluksiongelma, vatsahaava, pohjukaissuolihaava, ruokatorventulehdus tai muu diagnosoitu ruoansulatussairaus, keskustele asiasta lääkärisi kanssa.
Kun ruoansulaminen on varmistettu on aika kiinnostua bakteereista. Suolistossasi on jatkuvasti menossa toimintaleffa hyvisten ja pahisten välillä. Pahikset pääsevät helposti voitolle. Pahisten apulaisena toimivat antibioottikuurit, jotka tappavat sekä hyvikset että pahikset. Antibioottikuurien aikana hiivat pääsevät helposti villiintymään ja valtaamaan itselleen ison residenssin suolistossasi. Hiivan oireita voivat olla makean himo, päänsärky, väsymys, unioireet ja iho-oireet. Hiivat rakastavat hiilihydraatteja -sokeri on hiivan liittolainen.
Pahisbakteerien ottaessa vallan suolistossa elimistön puhdistuminen häiriintyy. Tämä voi tuntua voinnissa ja näkyä rasvankertymisenä alavartaloon. Se selittyy pahis-entsyymi beetaglukuronidaasilla, joka purkaa maksan tekemän työn ja vapauttaa elimistöstä poistettavaksi tarkoitettuja estrogeeneja takaisin verenkiertoon. Nämä estrogeenit asustavat tyytyväisenä elimistön rasvakudoksessa.
Jotta saat turvattua hyvisbakteerien vallan suolistossasi, käytä laadukkaita probiootteja. Hyvä probioottikanta on esimerkiksi Lactobacillus Acidophilus NCFM. Maailman terveysjärjestön mukaan hyvien probioottien ominaisuuksiin kuuluu neljä asiaa. Niiden tulee olla eläviä, ne ovat mikrobeja, niitä on toimivuuden kannalta riittävästi ja ne vaikuttavat terveyteen myönteisesti. Jogurteissa oleva maitohappobakteerien määrä on melko pieni kapseleihin verrattuna. Jogurttia saa syödä melkoisen vuoren, jotta saa riittävän annoksen probiootteja terveysetujen saavuttamiseksi.
Lisäksi tarvitaan kuituja. Suolistossa ”elimistön roskat” kiinnittyvät kuituihin ja päätyvät niiden avulla ulos. Kuituja tulee kierrättää, koska ne ovat tiiviisti kiinni suoliston pinnassa – yliherkkyysvaara lisääntyy. Itse tein uuden vuoden lupauksen panostaa entistä enemmän kuitujen saantiin. Tiedän niiden tärkeyden, silti unohtelen ottaa kuitulisän. Nyt kuitupurkit majailevat tiukasti sisustuselementtinä keittiön pöydällä.
On olemassa muitakin vatsan ja suoliston hyvinvoinnin apulaisia. Tällainen on Kalsium D-glukaraatti ravintolisävalmiste, joka estää pahis-entsyymi beetaglukuronidaasin toimintaa. Hiivan kaltainen Saccharomyces Boulardii houkuttelee hiivaa ja muita haitallisia pöpöjä kiinnittymään itseensä, jonka jälkeen se kuljettaa ne ulos elimistöstä. Valmisteen sopivuudesta hiivaongelmista kärsiville olen kuullut ristiriitaista tietoa. L-Glutamiini niminen aminohappo vahvistaa ohutsuolen pintaa. Hiivaongelmien kanssa painivat voivat kokeilla CandiGone valmistetta, jonka saa tilattua IHerbista.
Ennen kuin säntäät ostamaan vinonpinon purkkeja, laitathan ruokavaliosi kuntoon. Suosi vähänkäsiteltyä ravintoa, jolloin ruoansulatuselimistösi ja maksasi pääsee puhdistustyössä helpommalla. Huolehdi riittävästä kasvisten, hyvien rasvojen, proteiinien ja laadukkaiden hiilihydraattien syönnistä sekä riittävästä veden juonnista. Ensin perusasiat kuntoon, vasta sitten hienosäätöä.
Sanna Eloranta
BioSignature – valmentaja, ravintovalmentaja, personal trainer sekä fysioterapeutti
sanna(at)optimalperformance.fi
Lähteet ja lisätietoa esimerkiksi vatsahappotestin tekemisestä:
http://www.charlespoliquin.com/
Jaakkola, K., Hormonidieetti opas yksilölliseen täsmälaihdutukseen